- ExecuteNonQuery() ;
Bu metod geriye int olarak update, insert, delete olaylarından etkilenen satır sayısı döndürüyor.
DDL ve DML komutları için geliştirilmiştir diyebiliriz. Tamamiyle veri kaynağı üzerinde bir takım sonuçların doğmasına yardımcı olurlar. Bu tip komut cümlecikleri için, ExecuteNonQuery metodu kullanılır.
Örnek:
- ExecuteScalar();
Bu metod sadece tek alanlık veri döndüren sql sorguları için kullanılır. Geriye Object tipinde bir değer döndürür.
Örnek:
- Bu örnekte, Kisiler isimli tablomuza KisiID değeri 3 olan satırın sadece Ad isimli alanının değerini veren bir komut nesnesi ve Kisiler tablsundaki satır sayısını veren başka bir komut nesnesi kullanılmıştır. Her iki sql ifadeside sonuç olarak tek bir hücreyi döndürmektedir. Eğer sql ifadenizden birden fazla sütun alıyorsanız ve bu ifadeyi ExecuteScalar ile çalıştırıyorsanız, ilk satırın ilk sütunu haricindeki tüm veriler göz ardı edilecektir.
- ExecuteReader();
Uygulamalarımızda genelde veri kaynaklarından veri kümeleri çekme ihtiyacını hissederiz. Böyle bir durumda, ExecuteReader metodunu kullanabiliriz. ExecuteReader metodu, çalıştırılan komut sonucu elde edilen sonuç kümesinden bir SqlDataReader nesnesi için veri akışını sağlar.
Örnek:
İyi çalışmalar... Mutlu kalın, huzurlu kalın...
12 yorum:
bu gayet net, açıklayıcı ve faydalı bilgin için teşekkürler.
Asp.Net de yeni başlayan biri olarak hep bu üçü arasındaki farkı anlamaya çalışıyordum.
Anlatımınızdan dolayı teşekkür ederim
Fayda görmeniz beni çok mutlu etti.
Gayet sade ve anlaşılır. Teşekkürler.
çok yardımcı oldunuz. sağolun varolun.
Memnun oldum :) iyi çalışmalar.
merhaba kucuk bi sorum olcaktı merak ettim Executereader ile bi kayıdın parametre vermek sartıyla istedigimiz sutuna eriselibiyoruz ama sonraki kayda nasil erisebiliriz? CurrenyManager ile yapılabilirmi?
Kolay gelsin
cok tesekkurler
tebrikler çok güzel anlatmışsız.
Bende çok teşekkür ediyorum. Keşke bu tür bilgilerini paylaşıp bize yardımcı olan bu tür arkadaşlara dah fazla teşekkür mahiyetinde katkı sağlayabilsek.
çok işime yarayacak teşekkürler...
Çok teşekkür ederim. gayet faydalı bir paylaşım.
Yorum Gönder