Veri Düzenleme Komutları DML (Data Manuplation Language)
DML komutları var olan kayıtlar üzerinde işlem yapılmasını sağlar.
- Veri listeleme ,
- yeni kayıt ekleme ,
- var olan kaydı değiştirme ,
- silme işlemleri yapmak için kullanılır.
- Select ifadesi:
Tablolarda bulunan bilgileri elde etmenin en sık kullanılan biçimidir. Select ifadesi diğer ek ifadeler ile birlikte veriyi filtrelemeyi yada daha anlamlı kılmayı sağlar. - Where (Koşul) İfadesi :
Select cümlelerinde veriyi çeşitli koşullar sonucunda filtrelemek için kullanılır. - IN (İçinde) Operatörü :
Bir koşulun başka bir veri kümesi içinde olup olmaması durumu. - BETWEEN (Arasında) İfadesi :
Koşulun belirtilen iki değer arasında olup olmaması için kullanılır. Between ifadesi >= ve <= ifadesi yerinde kullanılabilir. - LIKE (Benzer) İfadesi :
Bir veri kümesi içerisinde belirtiğimiz değere benzeyen verilerin olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Bu ifade genellikle karakter içeren bilgilerde yani char, varchar, binary vb. tipli alanlar için kullanılır. - GROUP BY İfadesi :
Elde edilen verilerin belli kriterlere göre gruplandırılması. Group by da dikkat edilmesi gereken durum select ifadesinden sonra yazdığımız ve fomksiyonlar dışındaki bütün kolonların group by ifadesinden sonra sıralanması gerekir. - HAVING (Sahiplik) İfadesi :
Gruplandırılmış verilerin var olan koşula sahip olup olmadı kontrolu yapılır. Bu ifade genellikle sum(), avg, min(), max() , vs. gibi ifadeler ile kullanılır. - UNION (Birleşim) ifadesi :
Veri kümelerinde birleştirme işlemi yapar. Ancak veri kümelerinde aynı sayıda kolon bulunmalı ve birbirine karşılıklı gelen kolonların veri tipleri ve uzunlukları aynı olmalıdır. Union ALL ifadesi ile de kullanılır. ALL ifadesi ile kullanıldığında birleştime sonucunda çift kayıt oluşursa hepsini getirir. Union yanlız kullanıldığında çift kayıtları göz ardı eder. - ORDER BY (Sırala) İfadesi:
Sql sorgusu sonucunda elde edilen veriyi verilen kritere göre sıralar. ASC ek ifadesi ile küçükten büyüğe DESC ile de büyükten küçüğe sıralar. - DISTINCT İfadesi :
Sql sorgu sonucunda veri tekrarı oluşabilir.Bu durumlarda veri tekrarını önlemek için DISTINCT ifadesi kullanılır. - JOIN (İlişkilendir)İfadesi :
Tablolar arasında mantıksal olarak ilişki kurmayı sağlar.Join ifadesi ek ifadelerler daha kullanışlı hale getirilmiştir - INNER JOIN İfadesi :
T-SQL de var olan bir ifadedir. Tabloların bire bir ilişkilendirilmesini sağlar. Inner joinde join yapılan tabloda ilgili kayıt yok ise boş kayıt geri döner. - LEFT JOIN İfadesi :
Bu ilişki biçimi de inner joindeki gibi sadece T-SQL de bulunmaktadır. Bu ifadede sol taraf değeri NULL yada boş olması durumunda da; sql cümlesinin istediği veri kümesini geri döndürür. - RIGHT JOIN İfadesi :
Right joinde sağ taraf değeri NULL yada boş olması durumunda da sql cümlesinin istediği veri kümesini geri döndürür. - T-SQL CASE İfadesi:
Var olan alanlarda bir alanda bir değeri sorgulayacak ve dönecek olan değere göre işlem yapılacaksa case ifadesi kullanılır. - INSERT komutu:
Tabloya veri eklemek için kullanılır. - UPDATE komutu:
Tablo veya viewde bulunan kayıt yada kayıtların değiştirilmesi için kullanılır. Değiştirilmesi istenen kolonların teker teker yazılıp değerlerin atanması gerekmekte. - DELETE Komutu:
Tablo veya viewde bulunan kayıt yada kayıtların silinmesi amacı ile kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder